Acupunctuur en zwangerschap
De oosterse geneeswijze kijkt op een andere manier naar het menselijk lichaam dan de westerse artsen doen. Zo kijken oosterse genezers naar de energie in het hele lichaam.
Acupunctuur is zeer geschikt in geval van zwangerschapsbegeleiding bij:
I. Zwanger worden (op een natuurlijke manier en/of voor vrouwen die met IVF, IUI of zwanger proberen te worden)
II. Zwanger zijn
III. Bevalling
IV. Postnataal
De behandelingen richten zich op een aantal zaken:
- Ontstressen
- Versterken van het immuunsysteem
- Reguleren van de cyclus
- Stimulatie van de bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder
- Verdikking van het baarmoederslijmvlies
- Verbeteren van de kwaliteit van de eicel
- Verminderen van baarmoedercontracties als er bijvoorbeeld via IVF een bevrucht eitje wordt teruggeplaatst
- (in)fertiliteit
- Zwangerschapsbegeleiding
- Stuitligging
- Voorbereiding bevalling
Acupunctuur bij zwangerschapsbegeleiding
I. Zwanger worden
Om zwanger te worden is het belangrijk om in de eerste plaats de menstruatie en de algemene lichaamsconditie in balans te krijgen. Meestal worden er drie cycli gerekend om de balans te herstellen.
Ook is het van belang om de man te behandelen om de algemene lichaamsconditie in balans te krijgen en zonodig te ontstressen.
Acupunctuur bij IVF of andere stimulatietechnieken bestaat uit de volgende stappen:
- Voorbereiding IVF (gemiddeld 3 maanden)
- IVF procedure (voor aanvang)
- Stimulatie van de ovulatie (3-4 behandelingen voor eicelpunctie)
- HcG-trigger
- Eicelpunctie (behandelen 12 tot 24uur voor de eicelpunctie)
- Plaatsing van de embryo’s (behandelen 12-24uur na terugplaatsing van de embryo’s)
- Controle tijdens de luteale fase (ontstressen)
II. Zwanger zijn
Er wordt aangeraden maandelijks een acupunctuurbehandeling te nemen om de algemene gezondheid van moeder en de ontwikkeling van de foetus in elk stadium te optimaliseren.
Tijdens de zwangerschap vinden belangrijke veranderingen plaats in de hormonenspiegel. Wanneer er (ochtend)misselijkheid optreedt kan acupunctuur mogelijk deze misselijkheid verhelpen.
Ingeval van een dreigende miskraam of een trauma (valpartij) kan acupunctuur de balans proberen te herstellen.
Wanneer de baby in stuit ligt rond de 32e week bestaat de kans dat er een spontane draaiing komt gedurende de 2 volgende weken. Het is aan te raden om vanaf de 34e week acupunctuurbehandeling te nemen om de foetus te draaien. Dit kan tot de 36e week.
III. Bevalling
Om de bevalling voor te bereiden kan men wekelijks een acupunctuurbehandeling nemen. Deze behandelingen zijn er vooral op gericht om de spieren rond het bekken te versoepelen. Via acupunctuur kan ook een bevalling in gang worden gezet, dit wordt alleen gedaan wanneer de periode van zwangerschap voorbij is.
IV. Postnataal
De eerste 6 weken na de bevalling is het raadzaam om acupunctuurbehandelingen te nemen. Deze behandelingen zijn er op gericht de balans te herstellen, eventuele pijn te verminderen, ingeval van constipatie dit te verhelpen en helpen om de borstvoeding op gang te brengen. Na een keizersnede kan acupunctuur zorgen voor een sneller herstel. Daarnaast helpt acupunctuur de doorstroming van qi (energie) te verbeteren. Verder is acupunctuur in te zetten bij mastitis (ontstoken borstklier).
Na de bevalling moet de vrouw zich aanpassen aan talrijke emotionele en fysieke veranderingen. Mocht de vrouw voor de zwangerschap, niet of onvoldoende in balans zijn geweest kan er een postnatale depressie optreden. Acupunctuurbehandelingen kunnen hierbij helpen.
Traditionele behandeling op het einde van de derde en de zesde maand zwangerschap
Binnen de traditionele Chinese geneeswijze wordt dan het ‘beautiful baby point’ geprikt. Dit punt zorgt er voor dat er een minimale transmissie van toxische stoffen van moeder naar baby is. Tevens verhoogt het de weerstand van de baby en versterkt het de qi van de moeder.